Selasa, 19 Juli 2011

SPIRULINA

SPIRULINA
Nama saintifik arthospira, sejenis algae biru-hijau (tumbuhan mikrofonik), tiada selulos pada dinding sel dan mengandungi mukopolisakarida.
Lulus ujian piawaian kualiti makanan antarabangsa dan piawaian keselamatan.
Protein dan Asid Amino 65%
Karbohidrat 20%
Mineral 7%
Lemak 5%
Air 3%
Zat besi 10mg
Klorofil 100mg
Karotenoid 37mg

Tiada selulos pada dinding sel memudahkan penyerapan. Baik untuk golongan yang menghadapi masalah penghadaman seperti orang tua.

Mengandungi mukopolisakarida – penyerapan 85%~95% > susu tepung (asid laktik).
Makanan Protein
Spirulina 65%
Kacang Soya 35%
Susu Tepung 35%
Kacang Tanah 25%
Ikan/Daging 15~25%
Telor 12%
Bijian 8~14%

Protein - tinggi lemak, kolestrol dan kalori rendah.
- Baik untuk wanita mengandung. Memerlukan 44 ~ 74 gm protein.
Beta Karoten
- Bahan antioksidan. Bertindak secara sinergi bersama vitamin, mineral dan phytonutrien bagi mengelak kanser.
Memelihara mukus membrane dan pigmen yang perlu untuk penglihatan.
Keperluan harian 5000 IU (8 kapsul/hari).
Makanan ß Karoten
Spirulina 23000 IU/10 gm
PEPAYA 8867 IU
WORTEL 7250 IU
Vitamin B12 (cyanocobalamin)
Lebih tinggi daripada yang terdapat dalam hati lembu.
Untuk membina darah merah terutama dalam sum-sum tulang dan sistem saraf.
Baik untuk pesakit Anemia.
Zat besi
Menguatkan sel darah merah dan sistem imuniti.
Baik untuk kanak-kanak < 2 tahun, remaja perempuan, ibu mengandung dan orang tua.
Keperluan harian 10 gm (37 kapsul)
Klorofil
Sebagai pencuci alamiah.
Mengurangkan keracunan raksa dan dadah pada ginjal.
Karotenoids
- Meningkatkan fungsi antioksidan di dalam badan.
Menghindarkan sembelit, membetulkan penghadaman dan penyerapan – banyak masalah kesihatan hari ini berpunca daripada sembelit yang kronik dan diet yang tidak seimbang.
Pencuci kolon menyingkirkan keracunan.
Menjana sistem pertahanan badan - Polisakarida dalam spirulina menambahkan jumlah T-sel dan menolong menguatkan sistem imuniti tubuh.
Membiakkan mikrob Lactobacillus yang sihat dalam usus dan mencegah jangkitan.
Mempercepatkan kesembuhan luka.
Menyelesaikan masalah kekurangan zat.
Mengurangkan penderitaan akibat radiasi.
Menurunkan paras kolestrol, triglicerid dan LDL – 30 lelaki Jepun yang tinggi kolestrol, menghidap darah tinggi dan hyperlipidermia amal spirulina selama 8 minggu tanpa mengubah diet harian.
Mengaktifkan hematopoesis (pembinaan darah O dan hormon erythropoentin EPO).
Mengawal berat badan - Pengambilan spirulina menyebabkan rasa kenyang dan mempercepatkan masa transit makanan dalam usus.
SEKIRANYA MEREKA TAHU
TENTANG KHASIAT
HERBA-HERBA KITA,
NESCAYA
MEREKA SANGGUP
MENUKARKANNYA WALAUPUN
DENGAN KETULAN EMAS. INSYAALLOH

Tidak ada komentar: